Selecteer een pagina

WordPress. Wel of niet?

Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt voor websites. Allemaal zeggen zij het beste te bieden en het ei van Columbus te hebben. Dit hangt puur af van uw wensen en uw budget. Al gauw wordt dan WordPress genoemd om te gebruiken. WordPress is een open source CMS systeem om websites mee te maken.

WordPress is marktleider en biedt daarom veel mogelijkheden. Bijna alles is te realiseren met WordPress en vaak zijn hier al kant-en-klare plugins voor. Waar moet u rekening mee houden met een WordPress website?

Kosten:

 • Wanneer u werkt met een thema en plugins bent u het goedkoopst. De reden is namelijk dat al het programmeerwerk grotendeels al gedaan is. Programmeren kost ontzettend veel tijd en dus geld.
 • Wanneer u graag een website in WordPress helemaal op maat wilt bent u een heel stuk duurder uit. Het voordeel is dat u niet zit aan de beperkingen van het gekozen thema en dat u precies kunt wensen hoe het er uit moet komen te zien. Dit geldt overigens ook voor de functionaliteit die apart wordt gebouwd.
 • Onderhoud kost geld. Vaak gaan thema’s en plugins samen met een bepaalde versie of periode. Zowel WordPress zelf als de plugins krijgen met regelmaat een update. Ze worden veelvuldig geupdate i.v.m. verbeteringen of beveiliging. Meestal moet na een bepaalde periode er een nieuwe licentie worden gekocht om te kunnen updaten! Betaald u de licentie niet dan kunt u niet updaten. Kunt u niet updaten dan kan het thema of de plugin niet meer goed samenwerken met de nieuwste WordPress versie. Is uw WordPress versie niet up-to-date dan is het een beveiligingsrisico waar hackers graag gebruik van maken.
 • Updates die conflicteren. Soms komt het voor dat een website is opgeleverd en alles werkt volkomen naar behoren. Maar dan wordt er een update doorgevoerd en kan het er anders uitzien of soms werkt het niet meer. Plugins kunnen bijvoorbeeld met elkaar conflicteren (ze lopen elkaar in de weg) en daardoor doen ze niet meer wat zo voorheen wel deden. Dit kan vaak opgelost worden, maar dat kost tijd en dus geld.

Ingewikkeld:

 • WordPress is niet het meest gemakkelijkste programma. Je moet het leren. Waar je in de achterkant in werkt ziet niet hetzelfde er uit als de voorkant. Het is niet zoals we zeggen WYSIWYG (What You See Is What You Get). Gelukkig zijn er veel tutorials op internet (Youtube) die u op weg kunnen helpen. Als u het eenmaal onder de knie heeft dan werkt het best makkelijk.

Veiligheid:

 • Uit zichzelf is WordPress absoluut niet veilig. Het is marktleider en ook nog eens open source. Open source betekend dat de programmeertaal voor iedereen beschikbaar is en overal bij kan. Ditzelfde geldt voor Android op telefoons. Een super doelwit voor hackers.
 • Zowel WordPress, het thema als plugins kunnen veiligheidsrisico’s hebben. Dit noemen we lekken. Het is bijvoorbeeld interessant om een veelgebruikte plugin te hacken voor hackers. Dat is gemakkelijker dan WordPress zelf. De makers werken er dan ook dagelijks aan om de lekken te dichten. Dit is de reden dat er zoveel updates zijn.
 • WordPress is goed te beveiligen. Een basis beveiliging zetten de meeste webbouwers er standaard op. (wij ook) Maar dit biedt geen garantie. Echt goede beveiliging gaat meestal in abonnementsvorm en wordt flink voor betaald.
 • Niet alle hosting heeft back-up. Vraag hier apart naar!

Toegankelijkheid en onafhankelijkheid:

 • Alles in eigen beheer houden? Dan is WordPress perfect. Het is van u! U it niet vast aan een partij (los van eventuele abonnementen thema’s en plugins). Er zijn veel programmeurs en websitebouwers die met WordPress werken en dus verder kunnen bouwen aan uw website, die de hosting kunnen overnemen of onderhoud kunnen uitvoeren. Dit voordeel heeft u niet bij een aanbieder als Mijnwebwinkel.nl. Stopt u daar met betalen dan is alles weg. En dat geldt voor veel aanbieders.
 • Doordat het open source is, zoals eerder uitgelegd, is nagenoeg alles wel mogelijk. Er wordt gebruik gemaakt van algemene internet programmeertalen en dus toegankelijk voor heel veel programmeurs.

Snelheid:

 • De structuur van WordPress zorgt er voor dat het niet snel is. De reden is dat de teksten in een database staan en de pagina’s worden opgebouwd (iedere keer opnieuw) uit verschillende losse elementen. Plugins werken ook vertragend en het gekozen thema heeft ook veel invloed op de snelheid. Bepaal altijd of u een plugin echt wel nodig heeft. Zorg er voor dat u uw website cached om hem sneller te maken. Dit betekend dat hij de pagina’s vooraf gaat samenstellen en dus sneller zal laden.
 • Hosting is van invloed. Mensen willen geen geld meer uitgeven aan hosting. Goedkope hosting maakt gebruik van ‘shared hosting’. Dat betekend dat er op een server misschien wel duizenden sites staan. Dit beïnvloed de snelheid en kent het pieken en dalen. Goede zakelijke en zware websites kunnen kiezen voor zakelijke hosting. Hier zijn dan aanzienlijk minder websites op die betreffende server. Of er kan gekozen worden voor een ‘dadicated server’. Dan is de server enkel beschikbaar voor uw website en uw activiteiten. Prijsverschillen zijn: Shared hosting +/- € 10,- per maand, Zakelijk hosting +/- € 60,- per maand, Dedicated Hosting vanaf € 250,- per maand)
 • Let op met plaatjes en foto’s. iPhone heeft een 12 megapixel camera bijvoorbeeld. Een foto is ongeveer 5,6mb. Een paar van die foto’s op de website en uw website wordt heel traag. Maak plaatjes altijd kleiner.

Conclusie:

 • Goedkoop? Dan beperkt tot de mogelijkheden van de thema’s en de standaard plugins. Bijkomende kosten onderhoud en updates. Minder veilig (kan gehackt worden). En de snelheid is niet optimaal.
 • Duur? Vrijheid in ontwerp en design, minder bijkomende kosten door maatwerk en daardoor minder gevoelig voor hackers. De snelheid is merkbaar!
 • Het is echt van uw zelf. U bent niet afhankelijk van een bepaalde partij. U kunt uw website verhuizen naar een ander.
 • U zit niet vast aan de mogelijkheden die een specifieke aanbieder geeft. In de toekomst kunt u de website ook blijven voorzien van nieuwe functionaliteit.

WordPress is prima aan te raden als website. Ook als u een geen groot budget heeft. Er is immers heel veel mogelijk met WordPress. Het is echter wel goed dat u bovengenoemde punten beseft. Wilt u graag advies op maat dan kan dat zeker. Iedere situatie is anders. Die van u ook! De prijs voor een website kan variëren tussen de € 250,- en de € 25.000,- (of meer).