Selecteer een pagina

ePub als ebook formaat?

Digitale standaard

Online kennen we verschillende vormen van ebooks. De meest gebruikte is PDF en dat kennen we allemaal. Voor gewone commerciële publicaties is dit een geweldig medium. Met de nodige compressie klein en compact en te openen op elk gewenst apparaat.

Maar is dit vriendelijk genoeg wanneer we praten over boeken? Over lectuur waar je de aandacht voor neemt om het goed te lezen? Vaak wordt er dan ook gekozen voor een ePub formaat. ePub is ontwikkelt om de leesvriendelijkheid te vergroten. ePub is ook de reden dat digitale boeken steeds meer in opmars zijn.

eBooks in opmars

eBooks zijn in opmars. De reden is dat dit medium gemakkelijker te verspreiden is. Conventionele boeken gaan gepaard met hogere kosten, kwaliteitsissues, verzendingen, etc. eBook hebben hier geen last van en kunnen daarom ook goedkoper aangeboden worden. Logisch toch? Toch leggen veel mensen hun voorkeur bij geprinte boeken dan bij eBooks. Maar meestal hebben deze mensen ook nog niet gewerkt met een ePub bestand op een speciale eReader of een app bekeken op hun mobiele telefoon/tablet/laptop. Het is een perfecte oplossing tegen een overvolle boekenkast!

Wat is nu dit voordeel?

PDF heeft een fixed layout. Dit betekent dat een PDF op A4 formaat heel klein lijkt op een telefoon of tablet. eReader behoudt de lettergrootte en verhoudingen en is dus veel vriendelijker om te lezen op kleinere apparaten. Zeker aangezien kleinere apparaten steeds vaker worden gebruikt. Websitebezoekers bestaan op dit moment voor 80% uit mensen die de pagina bezoeken op hun mobiele telefoon.

De voordelen per medium op een rijtje:

PDF

 • Grafisch veel meer mogelijkheden. Posities van teksten zijn vast te zetten en het zal er altijd hetzelfde uit zien. Geavanceerde opmaak is mogelijk.
 • Interactieve PDF is mogelijk doormiddel van linkjes en bijvoorbeeld het embedden van video
 • Iedereen kan een PDF maken

ePub

 • ePub is goed zichtbaar op elk apparaat, omdat het zich automatisch schaalt. Een boek kan op een mobiel 125 pagina’s zijn, terwijl het op de computer slechts 80 pagina’s heeft.
 • Lettertype is aan te passen. Je kunt het lettertype aanpassen in hoe jij het fijnste leest. Lees jij bijvoorbeeld gemakkelijker in een ARIAL font (zonder schreef) of in een NEW TIMES ROMAN font (klassieke font met schreef) dan is dat gewoon mogelijk!
 • Achtergrondkleur is aan te passen. Elke gebruiker kan het contrast aanpassen en de achtergrondkleur. Het voordeel hierbij is dat bij elke lichtomstandigheid, maar ook bij persoonlijke voorkeur de tekst zo rustig mogelijk weergegeven kan worden. Hierdoor krijg je minder vermoeide ogen en kun je je beter focussen op het verhaal.

ePub-fixed

 • Een tussenformaat is ePub-fixed. Het ondersteunt de voordelen van PDF, maar breekt veel voordelen van ePub weer af. Vaak wordt dit gebruikt bij boeken bij meer grafische publicaties.
 • Te open op eReaders.

Hoe werkt ePub nu eigenlijk

ePub is een speciaal ingepakt bestand wat eigenlijk bestaat uit een webpagina met opmaakstructuren. Een mobielvriendelijke (responsive) webpagina dus. Alle tekst hangt onder een bepaalde opmaak (technische kenners een stylesheet) en deze tekst en de achtergrond is te veranderen binnen een eReader of eReader app.

Hoe open ik een ePub bestand:

 • Voor eReaders is het een kwestie van het ePub op het apparaat zetten
 • Android: hiervoor is een gratis app beschikbaar. Er zijn er heel veel zelfs. We verwijzen graag door naar een blog die hier al een studie van heeft gemaakt. Eenvoudige installatie vanuit Google-Play store: http://www.tabletguide.nl/1970/top-5-e-readers-android-tablet/
 • iOS Apple: Tja… zit er standaard op natuurlijk. iPhone, iMac en iPad gebruikers is dit vast al wel opgevallen. De app heet (heel toepasselijk) ‘iBooks’.

Het maken van een ePub

ePubs zijn het gemakkelijkst te maken vanuit de opmaakbestanden van de boeken. Voornamelijk vanuit Adobe InDesign. Maar we kunnen ook ePubs maken vanuit bestaande PDF bestanden en vanuit MS Word. Wat we doen zijn de opmaakprofielen van bijvoorbeeld de titel en de subtitel opnieuw instellen, pagina afbrekingen instellen en tekst behorende bij een plaatje embedden in het plaatje om de positie vast te zetten.

Test het zelf uit!

We hebben even een test gemaakt voor jou. Een hele eenvoudige vergelijking. We hebben twee bestanden met exact dezelfde content. De één is een PDF en de andere is een ePub bestand. Het beste kun je deze pagina openen met je mobiele telefoon of tablet (mocht je achter een computer zitten) om er een goed beeld van te krijgen. Speel gerust met de mogelijkheden!

PDF bestand:

https://oud.comencis.nl/PDFBESTAND.pdf

ePub bestand:

https://oud.comencis.nl/EPUBBESTAND.epub