Selecteer een pagina

Animatie / explenation video

Doeltreffend kan het zijn om met animatie video’s te werken. In een korte tijd maak je gebruik van 2 zintuigen. Het gehoor (audio) en het zicht (visueel). Daarnaast kun je informatie versimpelen door infographics toe te passen.

Ze worden steeds populairder. Zelfs apotheken gaan over op animaties om gebruik van medicijnen uit te leggen. Uit onderzoek blijkt dat bijsluiters te moeilijk zijn voor de mensen of dat mensen niet de tijd nemen om het te lezen. Het is een eenvoudige manier dat aandacht trekt en infomatie helder kan weergeven.

Wat zijn animatie video’s?

Een animatie video is een soort van tekenfilmpje waarbij een product of dienst vaak wordt uitgelegd. Daarom noemen we het vaak ook explenation video’s. Maar ze worden ook andere doeleinden gebruikt. Denk aan reclamespotjes op TV of op internet. Het is een ware hype en dat is terecht. De professionaliteit dat het uitstraalt en de informatie die in korte tijd gegeven kan worden is van onschatbare waarde.

De lengte van de video’s?

Over het algemeen zijn animaties tot 2 minuten. Dit is om de aandacht volledig vast te kunnen houden. Net voldoende om de hoofdzaken goed uit te liggen en een call 2 action te geven aan het einde. Maar dit is geen wetgeving. Ze kunnen prima korter of langer zijn. De keuze voor de lengte is de doelstelling waarvoor u het gaat gebruiken en wie u gaat benaderen.
Voor social media maken wij ze vaak iets korter. Rond de 30 seconden. De aandacht pakken en de mensen vervolgens door te sturen naar meer informatie of een product of dienst.  De concentratieboog op social media is vaak ook wat lager.

Maar hoe worden ze nu gemaakt en waarom zijn die seconden zo prijzig?

  • Script: Alles begint met een goed verhaal. De opbouw is heel belangrijk. Meestal beginnen we door een probleem op te bouwen om de evenaring te krijgen met het gene waarvoor de kijker een oplossing zoekt. Dit werken we uit naar de oplossing dat geboden wordt en sommeren aan het eind de voordelen. Dit wordt omgezet in een script. Dit script is onderverdeelt in wat er geanimeerd moet worden, Welke teksten er in beeld moeten staan en wat de voiceover gaat vertellen. Dit geven we weer op een tijdlijn.
  • Look&Feel: Aan de hand van de huisstijl en de wensen wordt een look&feel gemaakt. Dit is een voorbeeld van bijvoorbeeld het kleurgebruik en de karakters. Hierop kan de klant schieten om het naar zijn of haar wens te maken.
  • Storyboard: Het script gaan we nu onderbouwen met vlugge schetsen per scene, zodat het visueel duidelijk wordt hoe het filmpje zal gaan verlopen
  • Animeren: Animeren kost de meeste tijd. Goed animeren kan al gauw 8 uur per 15 seconden innemen. Naast al het tekenwerk moet het namelijk gaan bewegen. Een mooi voorbeeld is dat voor PIXAR films er een team weken zit op het feit dat haar moet wapperen in de wind. Hoe meer tijd, hoe meer detail. Dat is de spelregel.
    Animeren gebeurd meestal in Adobe After Effects. Maar ook Motion kan een goede tegenhanger zijn of Adobe Animate.after-effects2
  • Voice Over: De intonatie en de stem wordt bepaald. Dit kan aan de hand van voorbeelden die de stemmen hebben ingesproken. De intonatie kan bijvoorbeeld commercieel of story telling zijn. Over het algemeen geldt dat er A en B stemmen zijn. Vaak zijn B stemmen even goed, maar zijn vaak huisstemmen en een stuk goedkoper. A stemmen zijn bekende stemmen. Veel merken kiezen voor A stemmen, omdat herkenbare stemmen vertrouwen geeft aan luisteraars. De prijs hierin kan enorm verschillen. Vraag Giel Beelen maar eens om een spot in te spreken.
    De stemmen worden geboekt en ingesproken in de studio. Een stem inspreken is een vak op zich. De ruimte is speciaal gebouwd om een zo natuurlijk mogelijk geluid op te nemen.
  • Muziek: Muziek versterkt de beleving. Daarnaast wordt een video minder statisch. Het kiezen van de juiste muziek is best een klus. Er zijn databases beschikbaar met duizenden muziekjes. Is de keuze duidelijk dan wordt hier de gebruikerslicenties van gekocht. Ook is het mogelijk om een op maat gemaakte muziek te laten componeren door de studio. Ook kunnen er ‘shouts’ worden opgenomen (zangstemmen die de merknaam zingen).
  • Editing en mastering: De verschillende scenes worden nu met overgangen samengevoegd. Hieronder worden de audiosporen geplaatst van de voiceover en juist getimed. Maar ook de muziek proberen we altijd zo goed mogelijk te timen. Daarnaast worden er sound FX toegepast. Sound FX kan bijvoorbeeld een ‘whoop’ zijn bij een beweging of een ‘pling’ bij een idee. Klopt alles dan kunnen we nog eventueel een belichtingseffect toepassen en gaan we de video renderen naar het juiste formaat. Dit kan in HD, UHD 4k of een geheel eigen formaat zijn geschikt voor broadcasting of voor internet. Wij zijn duidelijk Final Cut Pro X fans om te gebruiken hiervoor.
  • Levering: Dit gebeurd meestal digitaal via WeTransfer. In sommige gevallen kunnen we er ook een DVD productie van maken of een compleet bedrukte videobrochure drukken.

Het is belangrijk dat bij elke stap goede verificatie plaats vindt tussen ons en de klant. De reden is dat wijzigingen achteraf vaak grote extra kosten kunnen hebben. Als de stemmen bijvoorbeeld opnieuw moeten worden ingesproken dan moeten de stemmen en de studio opnieuw geboekt worden. Ook zal de editing/mastering voor een gedeelte opnieuw moeten gebeuren.

Graag meer weten? Vraag het ons gerust!